Ana içeriğe atla

Kırşehir Artık Değişim Diyor

Orta Anadolu’da yeniden halkçı belediyecilik rüzgarı esiyor. Kırşehir Orta Anadolu’nun tam merkezinde duruyor. Ve Ankara'da başlayan değişim rüzgarı Kırşehir’i de içine almış durumda.

Arşivlerden otuz yıl öncesine bakacak olursak “Demokrasi Gazisi” Kırşehir’de 26 Mart 1989 yerel seçimlerinden birinci çıkan SHP adayı Mehmet Ali Yapıcı birkaç ay sonra üzücü bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti. 18 Şubat 1990’da yeniden yapılan seçimlerde iktidarda ki ANAP’ın bakanlarla yaptığı yoğun propagandaya rağmen Fatma Girik'li, Nurettin Sözen'li seçim çalışmaları sonucunda SHP yeniden birinci çıkmış ve Doktor Cahit Gürses belediye başkanı olmuştu. Tüm ülkede olduğu gibi Kırşehir'de de SHP halkçı belediyecilik rüzgarını estirmişti. Ancak gerek yerel gerek ulusal siyasette ki gidişatın bir sonucu olarak 1994’te belediye yönetimini yedi yüz oy farkla MHP'ye devretmişti. O günden bu yana tam yirmi beş yıl yani çeyrek asır geçti.



Şimdi Kırşehir'de Selahattin Ekicioğlu ile yeniden halkçı belediyecilik rüzgârı esiyor. Kırsal kalkınmanın, kooperatiflerin önemini bu ülkeye yeniden göstereceğine tarım şehri Kırşehir’in inancı tam. Üreticinin, tüketicinin ve esnafın içinde söz sahibi olacağı bir modelin nasıl olacağını ve insan odaklı yerel yönetimin nasıl uygulanacağını Kırşehir’den Türkiye’ye göstereceğine herkesin inancı tam.
Kırşehir’de esen rüzgâra bakacak olursak özellikle gençler ve kadınlar artık yeter diyor; değişim istiyor. Üniversite gençliği sosyal belediyecilik istiyor. Rahat ulaşım istiyor. Çarşı esnafı trafik sorunu çözülmüş bir Kırşehir istiyor. Kapadokya turizminden yıllardır bir pay alamayan Kırşehir’in esnafı artık yeter diyor; turizm sektörünü bilen işin ehli CHP'li belediyelerle yürümek istiyor. Kırşehir eğitim, turizm ve sanat altyapısını Eskişehir örneğinde olduğu gibi çok iyi yerlere taşıyacak bir yerel yönetim istiyor. Ekicioğlu da Kırşehir’i ikinci bir Eskişehir yapacağına taahhüt veriyor.

2002’den sonra milletvekilliğini Metin İlhan ile kazanan Cumhuriyet Halk Partisi, Kırşehir’de yerel seçimi de 1994’ten sonra Selahattin Ekicioğlu ile kazanarak Kırşehir’de bir değişimi başlatmak istiyor. Değişime şahitlik etmemize tam 40 gün kaldı. El ele verip Kırşehir'i hak ettiği yere getirmeye hazır mısınız?

*Bu yazı 19 Şubat 2019 tarihli Kırşehir Çiğdem Gazetesi'nde yayınlanmıştır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel