Ana içeriğe atla

Magna Carta’dan Günümüze: Bütçe Hakkı mı?


Magna Carta (Büyük Ferman) kralın yetkilerinden feragat ettiği ve hukukun üstünlüğü adına ilklerden kabul edilen bir antlaşma. 1215’te İngiltere Kralı John’a yani saraya karşı aristokrat derebeylerin bir zaferi olarak tarihe geçmiştir.

”Yasalar dışında hiçbir vergi, yüksek rütbeli din adamları ile baronlardan oluşan bir kurula danışmadan haciz yoluyla veya zor kullanarak toplanamaz” ve “Adalet satılamaz, geciktirilemez, hiçbir özgür yurttaş adaletten yoksun bırakılamaz” gibi döneminin ilerici maddelerini saraya kabul ettirebilmiştir.

Bütçe hakkı ve vergiye rıza kavramları; İngiltere’de yürürlüğe giren 1215 Magna Carta, 1628 Haklar Dilekçesi, 1689 Haklar Beyannamesi gibi tarihsel bir serüvene işaret ediyor. Demokrasi mücadelesiyle eşdeğer ilerleyen bu serüvende verdiği verginin nerelere harcandığını sorgulamak harcamalara rıza göstermek 17. Yüzyıl Avrupası’nda kazanılmış bir haktır.

“İngiltere’de parlamento 1689’dan itibaren vergi konusunda verdiği izinleri sadece bir yıllığına vermeye başlamıştır. Keza parlamento vergi toplanmasına izin vermeden önce de, yapılması düşünülen harcamaların ayrıntılı bir dökümünü istemeye başlamıştır. Böylece “harcamalara rıza” ilkesi de doğmuştur. ‘Vergiye rıza’ ve ‘harcamalara rıza’ ilkelerinin birleşmesiyle de ‘bütçe’ uygulaması ortaya çıkmıştır.” (Prof. Dr. Kemal Gözler, Malî Hukukun Anayasa Hukukundan Eskiliği Üzerine Bir Deneme)



Magna Carta, bir yurttaşlık hakkı olan bütçe hakkının miladı kabul edilir. Ancak 804 yıl sonrasına gelirsek bütçenin yine bir meclis çatısı altında tartışılıyor olması aritmetik hesaba indirgenen bir demokraside halk için pek bir anlam ifade etmiyor. Demokrasi mücadelesinin bir kazanımı olan ve verginin nerelere aktarıldığına dair hesap sorma anlamına gelen bütçe hakkı son yıllarda neredeyse unutulmuş bir kavram.

Bir Asırlık Deneyim
Ülkemizde birinci Meşrutiyet’te dile getirilse de ömrünün kısa olmasından dolayı uzun sürmemiş ve ikinci Meşrutiyet ile yeniden gündeme gelmiştir. 1910 yılında çıkarılan Muhasebe-i Umumiye Kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasası olan 1924 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu Madde 85; “Vergiler ancak bir kanun ile tarh ve cibayet olunabilir” demektedir. Yani vergilerin ancak kanunla salınacağı ve tahsil edileceği anayasal güvenceye kavuşturulmuştur. Madde 96 ise “Devlet emvalinden muvazene haricinde sarfiyat caiz değildir” yani devlet mallarının bütçe dışı harcanması mümkün değildir demektedir. 1927 yılında ise 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu bazı değişikliklerle yeniden yürürlüğe girmiştir. 2003 yılında yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun ile bu kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Cumhuriyet döneminde çağdaş anlamda 1924 anayasasıyla kullanılmaya başlanan bütçe hakkı bu şekilde kanuni bir hak olarak süre gelmiştir. Ta ki her kararın bir kişiye bağlandığı 16 Nisan 2017 referandumuna dek!

Bugüne Gelirsek
2020 bütçe tartışmalarına gelirsek teklif edilen bütçe gideri 1 trilyon 95 milyar 461 milyon lira. Bütçe geliri ise 956 milyar 588 milyon lira. Yani 138 milyar 873 milyon liralık bir bütçe açığı var ve bu açık geçen yılın hedefiyle kıyaslanırsa yüzde 72 artmış durumda.

Kurumların 2020 bütçe teklifine detaylı bakınca ne görülür? Faizin, garanti ödemelerinin, müteahhitlerin ve verimsiz projelerin bütçesine yakından bakalım.

Hazine ve Maliye Bakanlığı için teklif edilen 468 milyar liralık bütçenin 139 milyar liralık kısmı sadece faize ayrılmaktadır. Yani Maliye’nin yüzde 30’u faiz ödemeleri için ayrılmaktadır. Peki, bu yüksek faizlerle yapılan borçlanma nerelere harcanmaktadır?

2021 yılı için tahmini faize ayrılacak para 159 milyar 500 milyon lira, 2022’de ise 176 milyar 400 milyon liradır. Yani önümüzde ki üç yıl tahminlerinin tuttuğunu düşünürsek bile faize toplam 475 milyar lira harcanacaktır. 2017 yılında faiz giderinin milli gelir içinde ki oranı yüzde 1,8 iken 2020 teklifinde bu oran yüzde 2,9’a erişti.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçe teklifi 125 milyar lira olup öğrenci sayısı artmasına rağmen bütçeden aldığı pay her yıl bir puan azalmaktadır. Ve nihayetinde Milli Eğitim’e ayrılan bütçe faize ayrılan bütçeye yenik düşmektedir. Unutmamak lazım ‘tasarruf’ tedbirleri kapsamında Ağustos 2019’da bakanlığın bütçesinden 2 milyar 994 milyon lira kesintiye uğramıştı. Liçi meyveli ejder smoothiler için eğitimden kısan ender ülkelerdeniz. Tüm bunlar olurken özel okul sahiplerini ihya eden teşvik uygulamasının başladığı 2014 yılından bugüne bakanlık 4 milyar lirayı özel okul sahiplerine aktarmıştır. 2020 yılında ise özel okullara 804 milyon lira aktarılması teklif edilmektedir. Asgari ücretle çalıştırılan öğretmenlere karşılık patronlara milyarlık kaynak aktarılıyor.

Şehir Hastaneleri’ne yapılacak ödemelere 2020 yılı için teklif edilen rakam ise 10 milyar 415 milyon liradır. 2019 yılında bu rakam 6 milyar liraydı ve şuan yüzde 70 artış kaydetti. Bakanlığın bütçesi içinde ki payı ise yüzde 13’ten yüzde 18’e yükseldi. Şehir Hastaneleri modelinin bütçenin sırtında kambur olduğunu sağır sultan duymuş durumda. Bütçe gelirlerini belirleyen vergilerin hepimizin cebinden çıktığını düşünürsek kambur da hepimizin sırtında.

Yağma Hasan’ın Böreği
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda Bütçe İlkeleri-Madde 13; “e) Bütçe, kamu mali işlemlerinin kapsamlı ve saydam bir şekilde görünmesini sağlar” demesine rağmen saydamlığı Sinoplu Diyojen gibi fenerle arıyoruz. Karayolları’nın bütçe kalemlerinde “hane halkı transferi” 7 milyar 876 milyon liradır. Sosyal yardım kalemleri olması gereken “hane halkı transfer” başlığı altından köprü ve otoyolların garanti ödemelerinin çıkması ile bütçenin saydamlığı yeterince anlaşılmıştır. Nereden baksan “Yağma Hasan’ın Böreği” yani.

Diğer yandan 2 milyon çiftçi için önem arz eden tarımsal destekleme ödemeleri için teklif edilen bütçe 22 milyar liradır. Tarım Kanunu’nda milli gelirin yüzde 1’i oranında belirtilen tarımsal desteklemenin Orta Vadeli Program’da ki milli gelir tahmini dikkate alındığında 48 milyar lira olması gerekiyordu. Ancak her zaman olduğu gibi yine yüzde 0,4 oranında ayrılmaktadır. 2020 itibarıyla kanunen tarımsal desteklemeye ayrılması gerektiği halde ayrılmayan bütçe toplamı 170 milyar lirayı bulmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 bütçe teklifi 11.5 milyar liradır. Bunun yüzde 97’si sadece personel gideridir. Bütçe listesinde ki ilk 17 üniversitenin bütçesinin toplamına denktir. TÜBİTAK için ayrılan bütçe ise 3.5 milyar lira.

Bütçe Açığı Şimdilik 100 Milyar lira
Açıklanan 2019 yılına ait ilk 10 aylık gerçekleşmelere bakarsak bütçe giderleri 820 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Faiz giderleri ise 88 milyar 312 milyon liradır. Geçen yılın aynı döneminde 64 milyar 645 milyon liraydı. Yüzde 37 artmış durumda. Hane halkına yapılan diğer transferler başlığı altında “diğer” kalemine gizlenen ödemeler ise 8 milyar 833 milyon liradır.

Tarımsal destekleme ödemesi için ayrılan 16 milyar liraya rağmen ilk 10 ayda bu gider 14 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Son 2 ayda çiftçiye 2 milyar lira dağıtmayacaklarına göre bu kaynak nereye gidecektir?

2019 bütçe kanununda bütçe açığı 80.6 milyar lira hedefleniyordu. Oysa açıklanan ilk 10 aylık bütçe gerçekleşmelerine göre bütçe açığı 100.7 milyar liraya dayandı. Orta Vadeli Program’a göre yılsonu 125 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor. 2020 teklifinde ise 139 milyar lirayı bulan bir bütçe açığı var. Yani kara delik git gide büyüyor. Açığı kapatmanın en kolay yolu ise vergiyi iyice halkın sırtına yıkmak. Sosyal güvenlikten, emekliden, asgari ücretten kısmak. Nasıl olsa yırtılan Deli Bekir’in yakası!

*Bu yazı 30 Kasım 2019 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel