Ana içeriğe atla

9.449.995.833 TL

ATV-Sabah grubunun sahibi, pazarlık usulü ihalelerin vazgeçilmezlerinden Kalyon İnşaat’a Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre 9 milyar 449 milyon 995 bin 833 lira bedelin karşılığı Damga Vergisi ve harçlarda vergi istisnası getirildi.

Getirilme sebebi Kalyon İnşaat’a verilen bir inşaat ihalesi.

İşin Adı: Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini

22 Ağustos'ta Kamu İhale Kanunu'nun 'meşhur' 21b maddesine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalede 5 davetli vardı.

Kolin-Yapı Merkezi Ortaklığı, Limak-Heitcap Ortaklığı, Özaltın İnşaat, IC İçtaş ve Kalyon İnşaat…

[Elbette bu isimlere kimse şaşırmadı!]

Bu davetliler arasından Kalyon İnşaat ilk turda 9 milyar 990 milyon lira teklif vermesine rağmen ikinci turda sözde pazarlıkla 9 milyar 449 milyon liraya indi. Yani 541 milyon lira gibi 'küçük' bir meblağdan vazgeçebildi!

2013 yılında Çalık Holding'den (habercilik dışında herşeyin yapıldığı) ATV-Sabah grubunu satın alan Kalyon İnşaat her ihalede bunun karşılığını alacak elbette.

Şimdi bir de sağlanan bu vergi kıyağıyla karşılığını aldı.

Esnafın çiftçinin can çekiştiği, salgında işçilerin bin lirayla yaşamak zorunda bırakıldığı bir dönemde yaşanıyor bunlar.

Ama siz bakmayın! Bu yaşanan krizin tek sorumlusu aslında "Kılışdaroğlu", "Dış güçler" ve "Faiz lobisi"

Not: Geçen yıla ait vergi gelirleri ile ilgili yazımda verginin gerçek rekortmenleri açıkça görülebiliyordu.



"Kurumlar Vergisi 2019 yılı için 74 milyar lira beklenirken, gerçekleşmede 78.8 milyar lira olmuştu.. Bu rakam vergi gelirlerinin yüzde 11,7’sine denk geliyordu. En son açıklanan 2018 yılının Kurumlar Vergisi rekortmenlerine baktığımızda ilk on şirketin altısı bankalardan oluşmakta olup Merkez Bankası 10.6 milyar lira ile birinci sırada yer almıştı. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Eti Maden de listede ama ülkenin kaymağını yiyen holdingleri boşuna aramayın.

Gelir Vergisi ise 2019 yılı için 172 milyar lira beklenirken, gerçekleşmede 162.7 milyar lira olmuştu. Bunun büyük kısmı çalışanların maaşı eline geçmeden kesilen Gelir Vergisi’dir. Asgari ücretli işçi sayısını 8 milyon olarak düşünürsek sadece asgari ücretliden alınan Gelir Vergisi 13 milyar lirayı bulmaktadır. Bu düzende verginin gerçek rekortmeni her zaman asgari ücretli işçilerdir."

Kalyonlar, Cengizler değil!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel