Ana içeriğe atla

Anne Kafamda Bit Var

Tarık Akan, asıl adı Tarık Tahsin Üregil. 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği'ni bitirdi. 1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği yarışmada birinci oldu. Bununla birlikte Yeşilçam'a girdi. Yüz ifadesi ve güleryüzü ile gençlik filmlerinin unutulmaz artisti oldu.

Ve ardından 70'li yılların sonlarına doğru ülke son sürat bir iç savaşa ve kitlesel kıyımlara evrildi. Toplumsal sorunlara, işçi haklarına, emek mücadelesine duyarsız kalamazdı. 1977'den itibaren artık bıyıklı bir Tarık Akan toplumcu filmlerin yeni aktörü oldu.
Bugün medyada ilk gençlik filmlerinin yanında pek gösterilmese de Tarık Akan'ın hayata bakışını yansıtan filmleri Maden, Yol, Sürü, Demiryol, Çark ve Kanal gibi toplumcu gerçekçi filmlerdi. Maden filmi 42 yıldır emekçilere yol gösteriyor. İşbirlikçi sarı sendikaları teşhir ediyor.
Tarık Akan, 12 Eylül'ün sanatçılara uyguladığı baskı ve sansür politikasından da sıkıyönetimin hücrelerinden de nasibini aldı. 1981 yılında Almanya'da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmadan dolayı Türkiye dönüşünde havaalanında tutuklandı. Birinci Şube'de işkence gördü. Sıkıyönetim Mahkemesi 12 yıl ceza talep etti. İki buçuk ay hücre hapsi yattı. Bu anılarını 2002 yılında yayımlanan 'Anne Kafamda Bit Var' adlı kitabında anlattı.
AKP iktidarıyla gelişen yeni toplumsal sorunlara da sessiz kalmadı. Sanatçıların susturulmaya çalışıldığı bir dönemde içine kapanmadı. Silivri tutuklamaları, Gezi eylemleri, Soma Katliamı... Hepsinde en önde yer aldı.
Ve akciğer kanserinden dolayı 16 Eylül 2016'da hayata veda etti. Işıklar içinde uyusun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel