Ana içeriğe atla

Kutlamaya Değil Mücadeleye

Cumhuriyet demek balo ve konser demek değildir. Bu seçkinciliğin halkta bir karşılığı yok. Cumhuriyetin kurduğu ve miras bıraktığı yüzlerce kurum emperyalizm ve onun yerli işbirlikçilerince yağmalandı, yağmalanıyor. Böyle bir ortamda kutlama değil mücadele gerekir.

Küreselleşme ile şekillenen düşünce kuruluşları bize içinde Atatürk olmayan bir Atatürkçülük ve içinde bağımsızlık fikrinin olmadığı bir Cumhuriyet dayatıyorlar.
Cumhuriyetin değerleri bağımsızlık, kamucu ve korumacı ekonomi, kendi fabrikasını kurma, kendi madenini işletme, aydınlanma, bilimsel gelişme, kadının toplumda yer alması, kız-erkek bütün çocukların eğitimden eşit yararlanması, çiftçinin emeği, işçinin alınteri demektir.
Karşı devrimle birlikte yaygınlaşan seçkinci, halktan kopuk, ülkenin yağmalanmasına ses çıkarmayan, bağımsızlığı imkansız bir şey olarak gören, küresel dünya düzenine uyum sağlamış içinde Mustafa Kemal olmayan şekilci bir Atatürkçülük bize yol gösteren rehber bir ideoloji değildir!
75 yıldır karşı devrim saldırısı altında olan, özünden uzaklaşmış, emperyalist işbirlikçi zihniyetin yağması altında ki Cumhuriyet'i sahiplenmek hepimizin boynunun borcudur. Bu Tayyar Rahime'nin, Şerife Bacı'nın, Gördesli Makbule'nin, Hasan Tahsin'in, Şahin Bey'in ve on dördünde cepheye koşanların emanetidir. Bugün tarikatların, tacizci sözde şeyhlerin, yağmacıların, yüzde oncuların çizmeleri altında ezilen Cumhuriyet'i sahiplenmek bu emanete sahip çıkmaktır.
Onu yeniden 1920 ruhuyla içinde tüm halkın olduğu, AB-ABD-NATO ittifakına bel bağlamayan ve kendi kararlarını bağımsız bir iradeyle aldığı bir ortama kavuşturmamız dileğiyle...
"Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz"
Gazi Mustafa Kemal-28 Ekim 1923



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel