Ana içeriğe atla

KUTSAL YOLCULUK

Kurtuluş için o kutsal yolculuğu başlatan mavi gözlü dev, 101 yıl önce bugün Kaman'dan ayrılıp bu geceyi Balâ ilçesine bağlı Beynam köyünde Muhtar Veli Çavuş'un evinde geçirecek ve ertesi gün Dikmen Keklikpınarı'ndan kurtuluşun karargahı olacak Ankara'ya girecektir.

Vali Vekili Defterdar Yahya Galip Bey, 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa, Müftü Rıfat Hoca ve yüzlerce atlı asker ile seğmenlerle karşılanarak Ankara'ya giren Mustafa Kemal Paşa, Vilayet Konağı önünde Ankara halkı ile buluştuktan sonra valilikte Yahya Galip Bey ile toplantı yapar. Daha sonra Ali Fuat Paşa ile birlikte karargah ve ikamet olarak tahsis edilen Keçiören'de ki Ziraat Mektebi'ne giderler.
Milli Mücadele başladığında Ankara Valisi aslında Muhittin Paşa diye bilinen Damat Ferit taraftarı Kuvayi Milliye düşmanı biridir. İstanbul'un emriyle Sivas Kongresi'ni baltalamakla görevlendirilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara yolculuğu başlamadan önce Ankara güvenli emin bir yer haline getirilmelidir. Vali Muhittin, Çorum'a yaptığı ziyaretten dönerken 19 Eylül 1919’da Keskin’e gelir. Daha önce şifreli talimatı almış bulunan Keskin Kuvayi Milliye Reisi, Meclisi Mebusan Kırşehir Mebusu Hamitli Rıza Bey ve adamları Keskin-Elmadağ arasında bulunan Kılıçlar mevkiinde valiyi yakalayarak Sivas'a gönderir. Böylelikle Ankara, Kuvayi Milliye düşmanı validen temizlenir.
Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelişinin 101. yıldönümü kutlu olsun.
Bu "Kutsal Yolculuk" asla unutulmayacak!
Geçen yıla kadar coşkulu bir seğmenler gösterisi, kortejlerin yürüyüşü ve 84 yıldır yapılan Atatürk Koşusu ile kutlanırken bu yıl pandemi gerekçesiyle sönük geçmesine bahane bulunmuştur. Hem de onca parti kongresinin, mitinginin yapıldığı bir dönemde sembolik etkinlikler dahi yapılmayarak!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel