Ana içeriğe atla

FAİZ LOBİLERİ

2021 yılı bütçesinde faiz için ayrılan 180 milyar lira!

2022 yılı bütçesinde faiz için ayrılan 240 milyar lira!
Dolar kurunun artışına bakılırsa faiz bütçesi tahmin edileni de geçecek.
Faiz giderinin bütçe içindeki oranı 2018'de yüzde 9.3, 2019'da yüzde 12.2, 2020'de yüzde 12.7, 2021'de yüzde 13.4 ve 2022'de yüzde 13.7 olacak şekilde son sürat artıyor.
Yani yüksek faizlerle aldığımız dış borçlar (450 milyar dolar) için ödediğimiz faiz cebimizi delmeye devam ediyor.
Bütçeden köprü, otoyol ve şehir hastanelerinin ballı garantileri için beşli çeteye ayrılan pay ise 43 milyar lira olarak yer alıyor.
2022 yılında bütçe açığı da 278 milyar lira olarak tahmin ediliyor.
2022 yılı bütçesinde kara delik büyüyor.
Tüm bunların yanında 2 milyon çiftçi için ayrılan bütçe ne kadar?
2021 yılı bütçesinde Tarımsal Destekleme için ayrılan 22 milyar lira!
2022 yılı bütçesinde Tarımsal Destekleme için ayrılan 25.8 milyar lira!
Aynı tarihlerdeki kura bakarsak 2021'de 2.8 milyar dolar iken şuan 2.6 milyar dolara denk geliyor.
Kendi çiftçisine bütçeden ayırabildiğinin 4 katını yani 10 milyar doları bir yılda tarımsal ithalata ödediklerini de unutmayalım.
Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2022 bütçesinin kimlere harcanacağına elbette;
▪︎ülkeyi yüksek faizle borç sarmalı içine sokanlar,
▪︎borçlanarak büyüyebileceğini düşünenler,
▪︎büyüme rakamlarını açıklarken halkın diğer yanda yoksullaştığını görmeyenler,
▪︎tarımsal desteklemeyi kaşıkla artıranlar,
▪︎milyonların hakkını bir avuç müteahhite kepçeyle dağıtanlar,
▪︎al gülüm ver gülüm ihalelerle hepimizi bir güzel soyanlar
▪︎varlık aktarımının en kolay yolu olan garantili mega projelerle bütçeyi delik deşik edenler karar veriyor.
Küçük ortakla birlikte parmak sayısına ulaşan Saray iktidarı, bütçeyi onaylama işini de kolayca manipüle edebiliyor.
83 milyona da bu tiyatroyu seyretmek düşüyor.
Yurttaşlık görevi, sadece vergi vermek değil toplanan verginin hesabını sormak, neyin nereye harcanacağına 'seçtiğin' insanların müdahale etmelerinde ısrarcı da olmaktır.
Ancak, 806 yıl önce Magna Carta Sözleşmesi ile kazanılan Bütçe Hakkı çoktan gasp edildi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HENDESE-İ MÜLKİYE

CIVIL ENGINEER - (SİVİL) İNŞAAT MÜHENDİSİ Mühendis kelimesi Arapça kökenli "hendese" yani geometri kelimesinden türemiş geometri bilen anlamına gelir. Osmanlı Devleti' nde askeri kökenli bir eğitim modeliyle ordu ihtiyaçlarını karşılamakla başlamasına müteakip sivil ihtiyaçları da gideren bir meslek alanına dönüşmüştür. 1773 Mühendishâne-i Bahrî Hümâyûn 1775 İstanbul Haliç Tersâne-i Âmire-              Hendese Odası 1781 Mühendishâne  1795 Mühendishâne-i Cedîde  1806 Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn 1883 Hendese-i Mülkiye Mektebi 1909 Mühendis Mekteb-i Âlîsi 1928 Yüksek Mühendis Mektebi 1944 İstanbul Teknik Üniversitesi *Mimar SİNAN (1489-1588)  Aslında Mimarlık ve İnşaat mühendisliği henüz birbirinden ayrılmamış toplam bir disiplin iken ilk inşaat mühendisi 1586 tarihli bir Vakfiye'ye istinaden Mimar Sinan sayılmalıdır. Bkz. Evliya ÇELEBİ- Seyahatname  Edirne Selimiye Cami'si için Mimar Sinan'a atfen "Mimar ve Mühendis-i Kâmi

Anlatılan, Cumhuriyet Aydını Bir Ailenin Hikayesidir

Bir kuşağın devrimci aydınlarından Adnan Cemgil felsefe öğretmeni, yazar ve Fransızca ile Rusça'dan çeviri yapmış bir çevirmendir, eşi Nazife Cemgil de felsefe öğretmenidir. Nazife Cemgil'in babası, Muğla'da Kuvayı Milliye'yi örgütleyen Ağır Ceza Reisi Cemal Bey'dir.* Adnan Cemgil, Behice Boran ile Türk Barışseverler Derneği'nin kurucularından ve derneğin genel sekreteridir. Kore Savaşı'na asker gönderilmesini protesto edip ABD karşıtı bildiri dağıttıkları için tutuklanır ve 15 ay cezaevinde kalır. Suçlama, ABD ile dostluğu bozmaya çalışmaktır! Emperyalizmin yarı sömürgesi olmaya razı edilmiş bir ülkede birçok aydın bu suçlamalardan nasibini alır. Aynı dönem Nazife Cemgil de Yozgat Lisesi'ne sürgün edilir. 1951-1955 arası Yozgat Lisesi'nde görev yapar. Oğulları Sinan ve Dumrul Cemgil de ilkokula 1951-1952 döneminde Yozgat'ta devam ederler ve bir dönem burada okurlar. Ardından cezaevinden çıkan Adnan Cemgil çocukları ile İstanbul'a gider.

Çiçekdağı (Mecidiye) Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Milli Mücadele döneminde Çiçekdağı gerek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile ileri gelenleriyle gerek Ali  Galip Bey gibi cephede gerekse de Çapanoğlu isyanı sırasında isyanın ilçelerine sıçramasını önleyip  (Kırşehir’in ardından Konya’daki diğer hilafet yanlısı isyancılarla buluşma noktasında önemli) Ankara  ile devamlı bilgi alışverişinde olmaları ardından da isyanı bastıran Çerkez Ethem’e rehberlik etmeleri  ile kayda değer katkılarıyla adlarından söz edilmeyi başarmış değerli insanları içinden çıkarmış bir  ilçedir. Çiçekdağı ilçesinde o dönem aynı düşünceye hizmet amacıyla kurulmuş olan; Çiçekdağı (Mecidiye)  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de başta cemiyet başkanı Dağıstan Bey olmak üzere, cemiyet kâtibi Hacı  İbrahim Efendi, müftü Hayrullah Efendi, Belediye Başkanı Necip (İnce) Bey ile cemiyetin gençlik  kollarını oluşturan Osman Şevki (Çiçekdağ), Reşat Akyön ve Ali Galip (Gençoğlu) Bey’in kurdukları  Çiçekdağ Tenvir-i Efkâr Yurdu ve Çiçekdağ Türk Ocağı Şubesi müşterek çektikleri bir tel